Kamu Gelirleri

Kamu Gelirleri Nelerdir?

Kamu olarak adlandırılan devletin işlerini yürüten, vatandaşlara hizmet veren kuruluşlara verilen isimdir. Kamu gelirleri nelerdir? Konusunda sizlere ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız. Bu yazımızda borçlanma, vergi, şerefiye ve resim gibi kamu gelirlerini de incelemiş olacağız. Öncelikle vergilendirmede birçok ad altında vergi çeşidi bulunmaktadır. Özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi adı verilen bu önemli gelirler, bir ürün ya da ihtiyacın ülkemize giriş fiyatı ile son tüketiciye sunulması arasındaki fiyat farkından ortaya çıkmaktadır. Bu konuda akaryakıtı düşünecek olursak gerçekten de çok uçucu vergi rakamlarının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Kamu Gelirleri 2019

Kamu gelirleri arasında harç ve mülk gelirleri de bulunuyor. Harç adı verilen gelir türü her sene Bakanlar Kurulu tarafından yapılan bildirimler ile beraber belirlenir ve kamuoyu ile paylaşılır. Resmi Gazetede ise tebliğ name olarak yayınlanmaktadır. Devlet dairelerinde yapılan işlemler için alınan ödemeler olan harçlar, belirli zamanlarda çok yüksek oranlarda alınabilir. Vergi daireleri ve adliyelerde alınan harçlar bu durumlara örnektir. Mülk ve teşebbüs gelirleri ise devlete ait mülklerden alınan kamu gelirleridir. Konum anlamında çok özel değerlere sahip olan bu yerlerin kiralanması ya da satılması durumunda kamu geliri ortaya çıkar. Ayrıca özelleştirilen alanlardan alınan vergiler de kamu geliri olarak nitelendirilir.

Kamu gelirleri nelerdir sorusuna bir diğer yanıt olarak para cezaları söylenebilir. Devletin belirlemiş olduğu kurallar dışında hareket eden kişilere adli para ya da trafik cezaları yazılabilir. Bazı durumlarda hapis cezasına kadar ilerlediği de görülmüştür. Kabahatler kanununa göre uygulanan cezalar ve idari para cezaları da bu kategoride incelenebilmektedir. Hapis cezaları, mahkemeler tarafından değerlendirilerek para cezasına da çevrilebilir. Bu anlamda kamu gelirlerine örnek olarak para cezalarını da verebiliriz.

Devlet, yaptığı harcamaları karşılayabilmek adına bu harcamaları finanse etmek için gelir elde etmek durumundadır. Bunu da kamu gelirleri vasıtasıyla gerçekleştirir. Ayrıca üzerine düşen görevleri yerine getirebilmek için bir gelire ihtiyaç duyan devlet, vatandaşlarına mal ve hizmet sunabilmek adına harcama yapar ve finansmanını da vatandaşlardan karşılar. Anayasal çerçevede alınan bu vergiler cebir unsuruna dayanmaz.